Šta je mindfulness?

U današnjem brzom tempu života, naš mozak je stalno pod pritiskom da prati taj tempo. Kao posledicu toga imamo, stres, kao i stalnu konstantnu zabrinutost. Većina nas nema vremena da se fokusira na sebe i svoje potrebe. To je esencijalno bitno za naše mentalno zdravlje, da svakog dana odvojimo bar 5 minuta vremena za sebe, da prikupimo svoje misli i uspostavimo balans.

Naš život može brzo proći ako se ne fokusiramo na trenutke koje su nam bitni. Kao ljudska bića imamo lošu naviku da se fokusiramo na negativno, a zanemarimo pozitivno. Mindfulness je usmeravanje naše pažnje na sadašnjost, sada i ovde. To je takodje zdrava navika, kako da prepoznamo skrivene emocije koje nam možda stvaraju neke probleme u životu. Strahovi i nesigurnost u prošlosti i budućnosti mogu otežavati potpuno uživanje u sadašnjosti. Ključno je naučiti kako da obraćamo pažnju i fokusiramo se na ovo i sada. Dobro usmerena pažnja omogućava da se ponovo uspostavi kontrola nad destruktivnim osećanjima, pa čak i da se uhvate pozitivne uspomene u kojima se kasnije može uživati.

Mindfulness znači živeti u trenutku, umesto da se bavimo prošlošću ili predviđanjem budućnosti. Često se koristi u meditaciji i određenim terapijama. Ima pozitivan uticaj na smanjenje stresa, poboljšanje mentalnog zdravlja kao zaštitu od depresije i anksioznosti. Postoje i istraživanja koja pokazuju da mindfulness, može pomoći ljudima da se bolje nose sa odbacivanjem i socijalnom izolacijom.

 Mindfulness

Anksioznost

Please follow and like us:
error
fb-share-icon