Saveti za uplašene roditelje:

1. uplašeni roditelji su prezaštićujući. Čuvajući decu od neprijatnosti onemogućavaju ih u sticanju iskustva koja su važna za rast i nezavisnost.

2. roditelji koji vide opasnosti svuda oko sebe su anksiozni i uznemireni. Oni su manje sposobni od mirnih roditelja da se uključe u zabavne aktivnosti sa svojom decom

3. uplašeni roditelji uče svoju decu da se boje. Ako dete primeti da je roditelj uplašen u mnogim situacijama, verovaće da su te situacije opasne i reagovaće strahom.

4. roditelji koji se plaše da će njihova deca naići na neodobravenje nisu asertivni prema deci iz straha da će izgubiti njihovu ljubav.

5.strahovi imaju tendenciju da se šire. Roditelji koji se plaše nekoliko stvari mogu da shvate da se plaše mnogih stvari.

6. roditelji koji su uplašeni ne razmišljaju logično. Manje su sposobni od mirnih roditelja da reše probleme i manje su sposobni da donesu prave odluke za dete.

7. roditelji koji su anksiozni i uplašeni su toliko zauzeti izbegavanjem potencijalnih katastrofa da će propustiti uživanje u decijem razvoju.

Prekomerna zaštita povećava nivo anksioznosti. U savremenom društvu, roditelji se više fokusiraju na bezbednost dece. Ali to ne znači da je moguće napraviti apsolutno bezbednu i sterilnu sredinu.  Odredjena doza flustracije je potrebna kako bi se dete pravilno razvijalo. To priprema dete za budući život, koji neće ići pravolinijski i bez prepreke.  Potrebni su izazovi i različiti podsticaji za pravilan fizički i psihički razvoj.

Dakle, dragi roditelji pustite sledeći put vaše dete, da se popne na drvo, umesto da se spušta niz tobogan. Neka istražuje i traži odgovore u prirodi a ne u zatvorenoj prostoriji, ispred ekrana.

Anksioznost

Uplaseni roditelji

Please follow and like us:
error
fb-share-icon