Pet nivoa samobrige

Pet nivoa samobrige:

Briga o sebi je od vitalne važnosti za stvaranja otpornosti na stresne situacije. Kada preduzmemo korake za negu svog uma i tela, bićemo bolje opremljeni za putovanje koje se zove život. Nažalost, briga o sebi je danas postala luksuz, a ne prioritet.

Brigu o sebi se odvija kroz više nivoa. To su fizički, socijalni, mentalni, duhovni i emocionalni nivo. Ovi nivoi su medjusobno povezani i ispreplitani tako da na kraju čine jednu celinu.

Fizička ili telesna briga o sebi podrazumeva dobar san, adekvatnu ishranu, vežbanje. Potrebno je svakako imati meru i pravilnu kordinaciju kako ne bismo upali u drugu krajnost, koja nas ponovo uvodi u stres.

Socijalna briga o sebi podrazumeva da nadjemo vreme za svoju porodicu i prijatelje. Bliske veze su važne za naše mentalno zdravlje. Ne postoji odredjeni broj sati koje biste trebali posvetiti svojim prijateljima ili porodici. Bitno je da je to kvalitetno vreme.

Mentalna briga o sebi uključuje obavljanje stvari koje oštre vaš um, poput zagonetki ili učenje o temi koja vas zanima. To podrazumeva i čitanje knjiga. Način na koji razmišljate i stvari kojim punite vaš um u velikoj meri utiče na vaše psihičko blagostanje. Mentalna briga o sebi uključuje i činjenje i davanje drugima da bismo i mi mogli to isto da primimo. Tako održavamo zdrav unutrašnji dijalog.

Duhovna briga o sebi. Istraživanja pokazuju da je životni stil koji uključuje religiju ili duhovnost uglavnom zdraviji način života. Negujući svoj duh, medjutim, ne mora da uključuji i nužno religiju. Može da uključi sve što vam pomaže da razvijete dublji osećaj razumevanja ili povezanosti sa univerzom. Bilo da uživate u meditaciji ili u molitvama, duhovna briga o sebi je važna.

Emocionalna briga o sebi podrazumeva da na zdrav način, naučite da se suočavate sa neprijatnim emocijama, poput ljutnje, anksioznosti ili tuge. Emocionalna briga o sebi može uključivati aktivnosti koje vam pomažu da redovno prepoznajete i izražavate svoja osećanja.

Učenje

Anksioznosti

Please follow and like us:
error
fb-share-icon