Prkos kod dece

Vaša devojčica ne zeli da obuce jaknu iako je napolju hladno, a sin nije raspolozen da ide u skolu. Nakon sto ste iscrpeli citav arsenal molbi, a zatim pretnji i ucena. Već na pocetku radnog dana osecate se iscrplljeno I umorno. To je otpor koji cesto susrecemo kod dece. A, koje neki strucnjaci prepisuju nizoj emocionalnoj inteligenciji. Tačnije, reč je o sklopu osobina (samorazumevanja, samokontrole, samouverenosti, empatije…) koje nisu suprotne nego komplementarne racionalnoj inteligenciji.

Otpor:

češće pružaju upravo emotivno inteligentnija deca i da je on odraz unutrašnjih procesa. Takva deca, slušaju svoju “unutrašnju mudrost” i umesto da se pridruže drugoj deci koja bespogovorno i poslušno ispunjavaju svoje obaveze, oni poručuju da takvo ponašanje “njima nije u redu. Kako se postaviti u situacijama kada nam dete pruza otpor, ili prkosi? Prvi korak je u razumevanju. Ono počinje razgovorom u kom bi dete moglo da vam otkrije šta ga zaista muči i da zajedno razmotrite neka moguća rešenja. Prkosno dete je izazov i čini se da je teško savladati ga, ali istina je da je često takvo jer se smatra neshvaćenim.

Decu:

na takvo ponašanje podstiče unutrašnji impuls, a nemaju razvijene veštine da drugačije pokažu da se ne slažu s onim što se od njih traži. . Zato su tu roditelji i druge bliske osobe da mu pomognu da razvije te veštine i pokažu mu da se može i bez nedopustivih i neprimerenih prkosnih gestova (bacanje stvari, lupanje vratima…). Prvi korak je da roditelj pokusa da sazna sta dete oseca. Svakako da sve situacije nisu pogodne za pregovore, neke stvari mogu da se odloze ali ne I izbegnu ( odlazak kod lekara, kupanje…).

Prvi korak:

u pomaganju vašem mališanu je razumevanje. Prkosno dete predstavlja izazov. Istina je da je često takvo zato što se oseća neshvaćenim. Njih na takvo ponašanje podstiče unutrašnji impuls, a nemaju razvijene veštine da drugačije pokažu da se ne slažu s onim što se od njih traži ili očekuje. Tek kad se smiri, dete može da počne da se drugačije ponaša. Roditeljsko strpljenje je ključno da bi se smirilo prkosno dete bez previše natezanja. Ako mu se otvoreno suprotstavite. Pozivajući se na roditeljski autoritet, dovešćete sebe u borbu moći u kojoj obe strane gube. Tek kad se mališan smiri, porazgovarajte o granicama.