Noćne more kod dece:

Intezivni, zastrašujući snovi iz kojih se dete iznenada budi nazivamo noćnim morama. Dešavaju se u ranim jutarnjim satima. Iako se noćne more javljaju i kod odraslih, kod dece su daleko intezivnije i burnije. Dete se budi, plače, jeca, jer se seća onoga što je ružno sanjalo.

Noćne more ne treba mešati sa noćnim strahovima, koji se obično dešavaju u prvoj polovini noći.  Deca koja pate od noćnih strahova obično nastave da spavaju, a ujutru se obično ničega ne sećaju. Noćne more kod manje dece se dešavaju,  zbog nečega sto su videla na televiziji ili neke intezivnog događaja pred spavanje. Stres, takođe može biti okidač za noćne more.  Svađe u porodici, razvod roditelja i slično, mogu dovesti do pojave noćnih mora.

Ako vaše dete ima noćne more, obavezno udjite u sobu. Uzmite ga u naručje ili stavite u krilo. Mazite ga po ledjima, zagrlite ga, kako bi osetilo vašu toplotu. Blago, umirujući pokušajte da ga smirite. Nikako, ne treba vikati ili govoriti „ma to je samo san“. Detetu to neće pomoči, niti pružiti utehu.

Ako je potrebno ostavite upaljena svetla i otvorena vrata. Pokušajte izbeći da dete prebacite kod sebe u krevet jer će te se te navike teško kasnije rešiti. Detetu možete dati i njegovu omiljenu igračku sa kojom će spavati i koja će ga „štititi“.

Pred spavanje se preporučuju lagane aktivnosti, kao što su čitanje knjiga ili za mladju decu pevanje uspavanki.

Noćne more kod dece

Zastrašujući snovi

Please follow and like us:
error
fb-share-icon