Mašta je nezamenljiva

Mašta je nezamenljiva čar detinjstva, ona predstavlja detetov „duševni“ život. Pomoću nje ono ispunjava nedostatak ličnog iskustva i znanja. Proširuje vidike i umne sposobnosti. Stvaralačka mašta pomaže detetu da spozna svet oko sebe, usvoji osnovne pojmove i pravila, napravi razliku između dobra i zla. Igra je najbolja osnova da se mašta pravilno razvija i treba je shvatiti kao neophodnu pripremu za kasniji život. Ona neguje intelektualni razvitak deteta, otklanja strah, jača sigurnost, pojačava volju i povećava socijalne veštine.

Masta je nezamenljiv dar detinjstva, I ona prestavlja detetov unutrasnji svet. Masta pomaze detetu da otkriva svet oko sebe, da istrazuje I samim tim gradi neka svoja prva iskustva. Utice na razvoj detetove licnosti . Uz pomoc crteza, pisanja, pa igranje raznim uloga , masta se podstice. Odlican nacin da razvijete detetovu mastu je citanje bajki, prici, igranje zanimiljiv igara itd.

Razvoj mašte:

počinje čim dete postane svesno sveta oko sebe, ali kako dete raste, granice maste I stvarnosti postaje sve jasnija. . Do druge godine dete ispoljava mastu, indetifikujuci stvarne predmete sa onima koje vidi u slikovnicama I obrnuto. Kasnije sa razvojom motorike, kada dete pocinje da crta, , ono u tim „skrabotinama“ nalazi slicnost sa stvarnim predmetima i polako se pojavljuje „stvaralacka“ masta koja se kasnije razvija kroz knjige, price, bajke.

Do predškolskog uzrasta mališani nisu u stanju uvek da razaznaju šta je „izmišljeno“ a šta stvarno, mašta im je tada najintenzivnija, pa je najviše treba i podsticati. Kada deca krenu u školu nije loše upisati ih na kurs ili školicu u kojoj će moći kreativno da se izražavaju. U zavisnoti od afiniteta, u umetničkoj radionici, školici plesa ili glume, dete će nastaviti da razvija maštu i neguje svoje talente. Neka istraživanja pokazuju da deca koja potiču iz porodica u kojima se otvoreno razgovara o svemu, imaju razvijeniju maštu, iskrenija su, imaju jasnije želje i ideje, nemaju strah od različitosti, a često imaju i veći koeficijent inteligencije .

Ponekad:

deca sa razvijenom maštom jako dobro umeju da sakriju istinu. Ipak, ni to ne bi trebalo preterano da vas brine, jer je normalna faza u odrastanju. Do pete godine deca ne umeju svesno da prećute istinu, a tek u osmoj godini sposobna su da smisle priču koja ima radnju i zaplet, sa ciljem da se izvuku iz neke neprijatne situacije ili da izbegnu kaznu. Otvorenim razgovorom treba da podstičete iskrenost, ali to znači da ste spremni da ga pohvalite i kada vam kaže nešto što je neprijatno i što se kosi sa vašim pravilima vaspitanja. Objasnite mu da je sjajno to što ume da mašta i smišlja različite priče, ali da je jako važno da ih ne koristi kada iskreno razgovarate. Što su deca starija razlika između laži i mašte postajaće sve jasnija.

Ono sto je najbitnije da roditelji iskreno razgovaraju sa svojim detetom. Vase dete ima pravo na greske, I,

Ohrabrite dete da prihvati greške. Odrastanje podrazumeva preuzimanje rizika i pravljenje grešaka. Dok ne prihvatimo sebe i svoje greške, izbegavaćemo da preuzimamo rizik i usporićemo razvojni proces.