Kako zabaviti svoje dete

Današnji roditelji imaju sve manje vremena za svoju decu. Ubrzani tempo života, malo komunikacije, malo interakcije. Sve to utiče na psihofizički razvoj deteta. Evo, nekoliko predloga kako da kvalitetno provedete vreme sa svojim mališanom.

  1. Započnite dan pozitivno. Zagrlite svoje dete i recite „Volim te toliko“ kad on / ona svako jutro se probudi i krenu prema vama.
  2. Spustite se na pod sa svojim detetom i igrajte se sa njim. Neka to bude 10 minuta, ali budete sveprisutni. Pustite dete da bude vodja i da odabere koja će to igra biti.
  3. Obezbedite deci 10 minuta pre spavanja da vam govore o usponima i padovima njihovog dana (pregledajte detalje o danu kako biste im pomogli da se prisete šta žele da dele).
  4. Budite razigrani sa svojim detetom (skrivanje, luda pesma, plesna zabava, nežne šale, čitanje knjige na blesav način itd.) Bar jednom dnevno budite i vi dete.
  5. Uhvatite dete da je dobro najmanje 3 puta dnevno. Cilj za ono što Gottman Institut naziva „magični odnos“ 5 pozitivnih interakcija na svaku 1 izazovnu interakciju, kako bi se vaši odnosi razvijali.
  6. Pustite muziku ili pevajte sa detetom.
  7. Izlazite napolje sa detetom najmanje jednom dnevno u trajanju od 10 minuta.
  8. Trudite se da makar jedan obrok bude sa vašim detetom. Uključite se u prijateljski razgovor. Iznenadićete se kolko će te novih stvari ćuti od svoga deteta.
  9. Pročitajte detetu najmanje 3 knjige dnevno. Ostavite ih da vam sede u krilu ili se grle pored vas.
  10. Svako dete treba da ima svoju ulogu i doprinos u porodici. U zavisnosti od uzrasta, doprinos se prilagodjava. Kada su manja deca u pitanju, to može biti skupljanje igračaka, stavljanje tanjira pre obeda i slično.

Interakcija

Psihofizički razvoj

Please follow and like us:
error
fb-share-icon