Kako razgovarati sa decom

Deca su pametna i divna mala bića koja lako i brzo uče. Razgovorom, učimo svoju decu o svetu oko nas, ali im i šaljemo signal da su bitna i voljena. Komunikacija nije samo puko prenošenje informacija, već i bitan segment u vaspitanju, pomoću kojeg možemo da podstaknemo dete na aktivnost, na razmišljanje, pa i na motivaciju. Pravilan razgovor sa decom pomaže im da grade samopouzdanje kao samopoštovanje. Takodje, utiće i na razvijanje asetivnosti. Postoji nekoliko pravila kako treba razgovarati sa decom:

  1. Trudite se da ne razgovarate iz besa. Miran i staložen ton je daleko delotvornije od strogog i pretećeg tona. Preteći ton, stvara samo strah ali ne gradi i autoritet. S druge strane, miran ton privlaći pažnju. Šalje signal da poštujemo svog sagovornika (dete), pa je samim tim veća verovatnoća da će nas slušati.
  2. Trudite se da budete u istoj ravni sa detom kada razgovarate. Najbolje ćete skrenuti detetu pažnju, ako mu se obratite imenom. Kontakt očima svakako treba da postoji. Što su deca mladja, taj kontakt treba da bude duži kako bi se zadržala pažnja.
  3. Poštujte svoje dete kao sagovornika. Slušajte šta ima da vam kaže. Ako je uznemireno, zagrlite ga i pokažite da ga volite.

Asertivnost

Samopouzdanje

Please follow and like us:
error
fb-share-icon