Kako i gde učiti

Najbolje mesto za učenje je za radnim stolom. Učenje u fotelji, krevetu ili podu, može biti veoma ugodno, ali nije efikasno jer vodi u pospanost. Takodje, utiče i na koncentraciju. Ako smo okruženi časopisima, igricama, telefonima, teško čemo održati koncentraciju. Pažnja će biti rasuta i usmerena ka distraktorima. Važno je imati stalni radni kutak, zbog sticanja radnih navika. Ako stalno učimo na istom mestu, vremenom će i nas mozak polako prihvatati da je to mesto za učenje.

Za učenje je isto bitno da smo odmorni i naspavani. U kom vremenskom intervalu će se učiti, zavisi od osobe do osobe. Istraživanja pokazuju da je najefikasnije učenje izmedju osam i jedanaest prepodne i podne od četiri do sedam časova. Ali svako treba da pronadje svoj vremenski interval učenja koji mu najviše odgovara. Potrebno je napraviti svoj ritam kojeg ćemo se pridržavati. Korisno je napraviti svoj plan učenja, koji podrazumeva svakodnevno prelaženje odredjenog gradiva. Tako održavamo kontinuitet i ne upadamo u paniku vremena kada dodje do kontrolnog, ispita i slično.

Kada ispunimo plan, dobro je sebe nagraditi nečim što volite da radite. To može biti nešto simbolično kao što je izlazak sa drugarima, odlazak u bioskop i slično. Ispunjen plan, sam po sebi pozitivno utiče na motivaciju, naročito na unutrašnju motivaciju. Takodje, pozitivno deluje i na naše samopouzdanje, jer pokazuje da smo proaktivna bića.  Ako je naš kapacitet za učenje slab, treba početi sa umerenim planovima, koje je moguće ispuniti.  Kasnije kada steknemo „kondiciju“ za učenje, povećavamo količinu gradiva. Sami kreiramo svoje vreme i dobijamo mogućnost da imamo mnogo više slobodnog vremena.

Pažnja

Samopouzdanje

Please follow and like us:
error
fb-share-icon