Veza između ishrane i psihičkog zdravlja je kompleksna i višedimenzionalna.

Nepravilna ishrana koja ne obezbedjuje dovoljno nutrijenata, ali i ishrana u kojoj je previše “praznih kalorija” ima veliki uticaj na psihičko zdravlje. Bez adekvatne ishrane, naš organizam nema dovoljno “sirovina” od kojih moze obezbediti adekvatnu količinu neurotransmitera, hormona koji su nam potrebni za dobro funkcionisanje. Pravilna, izbalansirana ishrana u mnogome može pomoći efektu psihoterapije.

Kod dece i adolescenata unos svih neophodnih nutrijenata je naročito važan, kako bi se obezbedio pravilan rast i razvoj, ali ne samo fizički već i psihički. U prevazilaženju psiholoških problema sa kojima se deca suočavaju, dobar izbor može biti dečiji psiholog uz podršku nutricioniste, kako bi se proces terapije podržao adekvatnom ishranom, što ima sinergetski efekat.

Svedoci smo da danas veliki broj dece ima problem sa prekomernom težinom. Razlozi su brojni: nedovoljno kretanja, preterano korišćenje računara, nepravilna ishrana. Prekomerna težina pak može povratno uticati na smanjeno kretanje, povlačenje u sebe i dovesti do osećaja inferiornosti u odnosu na vršnjake, depresije, niskog samopouzdanja.

Detetu nije jednostavno da se samo izbori sa ovim problemom, koji pomalo liči na začarani krug, nisko samopouzdanje vodi povlačenju u sebe, manjem kretanju, druženju i unosu veće količine hrane, a ovo pak povećanju težine i tako u krug.

Nutricionista može edukovati dete i pomoći da se izgrade zdrave prehrambene navike, ali daleko efikasnije ako je u proces uključen i dečiji psiholog.

Ukoliko prepoznajete da bi ovakav pristup mogao biti adekvatno rešenje za vas, posetite kontakt stranicu.