Hiperkinetički poremećaj

Šta je to ADD-ADHD? To su skraćenice za attention deficit disorder-attention

deficit hyperactivity disorder. U prevodu na srpski: deficit pažnje, sa ili bez

hiperaktivnosti. ADD/ADHD je najčešća dijagnoza koju dobijaju deca u SAD.

Poremećaji pažnje kod dece uglavnom se odvijaju kroz četiri osnovne karakteristike ponašanja. To su:

  1. Selektivna pažnja: deca sa ovim poremećajem funkcionišu u dva ekstrema. Ona mogu imati ekstremni fokus pažnje, ali samo u situacijama koje su za njih nove i interesantne (video igrice, gledanje televizije). Izrazito loša koncetracija se ispoljava u svakodnevnim školskim aktivnostima.
  2. Pometenost: iako im se poremeti tok misli, privuče ih i odvuče bilo koja spoljašna stimulacija.
  3. Impulsivnost: akcija ide pre refleksije, što ih često dovodi u opasnost i nevolje
  4. Hiperaktivnost: preterana aktivnost koja je neprikladna situaciji.

Većina ovih osobina javlja se kod dece povremeno. Kod dece sa poremećajima pažnje prisutna je većina ovih osobina, veći deo vremena i u mnogo ekstremnijem obliku. Čest pratilac su i drugi problemi u učenju kao što su: disleksija, disgrafija i slično.

Ono što se obično zove bezobrazluk, lenjost, nevaspitanje…najčešće je zapravo deficit pažnje ili ADD. Najčešće je neurofiziološkog porekla. Nije posledica lošeg roditeljstva, niti je u pitanju loše dete. Pored negativnih simptoma koje pokazuju deca sa ADD-ADHD, koji nerviraju roditelje i nastavnike, postoje kod takve dece i pozitivni aspekti koji ih često čine izuzetnim osobama. Svet bi bio mnogo siromašniji bez doprinosa velikih ljudi kod kojih je dijagnostifikovan ADD ( tokom njihovog života ili kasnije na osnovu biografskih podataka). To su osobe koje su naučile da svoj temperament iskoriste kao svoju prednost. Među njima su veliki pronalazač Tomas Edison, veliki kompozitor Volfgang Amadeus Mocart i drugi.

Hiperkinetički poremećaj

Poremećaj pažnje

Please follow and like us:
error
fb-share-icon