Grickanje noktiju kod dece:

Grickanje noktiju se najčešće javlja izmedju pete i jedanaste godine. Ali to ne mora biti pravilo, jer se ovaj problem može javiti i u adolescenciji. Postoje mnogobrojni razlozi zašto deca grickaju nokte. Nekada je u pitanju dosada, pa deca to često rade kada nisu u žiži interesovanja, naročito majke, kada nemaju podsticaj, a imaju višak slobodnog vremena. Drugi razlog, može biti manjak samopouzdanja kao i nesigurnost. Obično se javlja kod dece u porodicama, gde ne postoje razvijeni porodični odnosi. Relacije su krhke, kritike su usmerene na detetovu ličnost, a ne na postupak. Može se kasnije razviti i u neurozu.

Razlozi mogu biti i prikriveni emocionalni ili psihički problemi. Ako je dete pod velikim pritiskom (u okviru porodice ili škole), a nije u stanju da kanališe potisnutu anksiznost ili bes, mogu se javiti problemi sa grickanjem noktiju. Deca koja su sklona perfekcionizmu, takodje pokazuje sklonost ka grickanju noktiju. Najčešće je u pitanju emocionalni problem.

Kako se rešiti ovog problema?

Kazne, naredbe ili udaranje po prstićima svakako nisu rešenje. Za početak, kada uhvatite dete kako gricka nokte, blago mu dodirnite ručicu kao opomenu. Pokušajte da sagledate u kojim se to situacijama to dogadja, da li kada je dete pod stresom ili kada mu je dosadno. Ako je dete starijeg uzrasta, razgovarajte sa njim, kako biste shvatili uzrok ovog problema. Mazite ga, ljubiti i grlite i pokažite da ste tu za njega.

Ponekad grickanje noktiju može samo od sebe proći. Ali je preporuka, da čim primetite da ova navika postaje intezivna, da traje u kontinuitetu, konsultujete dečijeg psihologa.

Adolescencija

Dečiji psiholog

Please follow and like us:
error
fb-share-icon