Dete i razvod braka

Razvod braka predstavlja jedan od najtraumatičnijih događaja u životu dvoje ljudi. Ipak, postoji osoba na koje razvod braka utiče jače nego na odrasle,a to je dete. Svakako, to nije razlog za ostajanje u zajednici, jer loš brak može ostaviti veće posledice na dete. Dobra priprema kao i ono šta se dogadja nakon razvoda su jedan od najbitnijih aspekata kako da se dete što bezbolnije prilagodi novonastaloj situaciji.

Kako da postupe roditelji koji se razvode?

Nemojte biti sebični

Čak i ako vas je partner prevario ili vas jednostavno više ne voli, zadržite taj bes za sebe. Nemojte mu puniti glavu, kako je drugi roditelj loš, kako ga više ne voli. Nemojte biti sujetni. Iako ste možda povređeni, vaše dete nije krivo za to. Vama je to bivši saputnik, a njemu će biti roditelj večno.

Dete na prvom mestu

Roditelji često greše smišljajući razne price kako bi ulepšali situaciju. Ako želite da vaše dete bude sutra iskreno prema vama, onda i vi morate biti iskreni.

Ako je reč o dva razumna bića koja rešenje vide isključivo u rastanku, onda neće biti problem da sa partnerom sklopite dogovor o zajedničkom saopštenju.

Kako dalje?

Detaljno objasnite detetu kakve promene ga čekaju, gde i sa kim će živeti. Ali ma gde bude boravilo, roditelji mu moraju pružati neizmernu pažnju i ljubav, kako bi dete premostilo novonastalu situaciju. Nikako ne smete zapostaviti mališana koliko god da vam je teško.

Pružiti detetu pažnju ne znači razmaziti ga. Nemojte ga štedeti školskih obaveza, treninga. Nemojte mu dopuštati da radi šta hoće, zbog toga što se osećate loše ili imate osećaj krivice zbog razvoda.

Ako vam i suviše teško pada sve ovo ili vam se čini da sami ne možete ovo da iznesete, nije sramota potražiti stručnu pomoć psihologa.

Razvod braka

Pomoc psihologa

Please follow and like us:
error
fb-share-icon