Dete i gubitak bliske osobe

Uvek postoji dilema kako deci objasniti smrt bliske osobe. Da li prekriti istinu ili izneti pravo stanje? Većina misli da skivanjem istine se štiti dete i kupuje vreme kada dodje pravi trenutak. Ipak na ovaj način, uskraćujemo detetu istinu i postoji velika verovatnoća u gubljenje poverenja izmedju roditelja i deteta.

Deci mladjeg uzrasta treba reći da bliska osoba nije više sa nama. Treba biti obazriv u izboru reć, jer mala deca teško razlikuju maštu od stvarnosti. Ako im kažete da je bliska osoba na nebu i da će uvek gledati, dete može doslovno da to shvati. Može se čak ponekad i razviti iracionalan strah, da ih bliska osoba prati ili gleda.

Nemojte smrt bliske osobe zloupotrebljavati u vaspitne metode i zastrašivanje. Govoriti detetu da baka ili deka ga sada gledaju sa neba i da ako ne bude dobar, baka ili deka će biti ljuti ili tužni. To stvara kod deteta osećaj krivice i može kasnije stvarati komplikacije u prihvatanju sebe ili drugih.

S druge strane ma koliko bili zreli, smrt bliskih osoba nam uvek teško pada.

Veoma je važno dakada odlučimo da razgovaramo sa detetomumirimo sebe i pokušamo da kontrolišemo svoje emocije. Ako sednete sa detetom i plačete, jecate, kukate na glas kako je to strašno i kako nikada više nećete biti srećni, možete da zamislite kako će se dete, osećati gledajući vas!

Ne skrivajte svoje emocije i ne osporavajte detetove:iako treba držati svoje ponašanje pod kontrolom, ne treba skrivati emocije. Sasvim je normalno biti tužan, plakati, žaliti…Pustite i vaše dete da ispolji svoje emocije, jer to je normalan proces tugovanja.

Vaspitne metode

Iracionalna strah

Please follow and like us: