Dečija kreativnost

Postoji razlika izmedju dečije kreativnosti i kreativnosti kod odraslih. Činjenica koja nam je poznata da je dečija mašta izuzetno razvijena. Deca  vole da istražuju, stvaraju, imaju velike saznajne kapacitete.  Predškolski period predstavlja jedan od najznačajnih perioda u razvijanju kreativnosti kod dece.  Zato je od izuzetnog značaja da se deca u tom uzrastu stimulišu, da im se ostavi prostora da u svojim razmišljanjima pokažu svoju maštovitost i kreativnost.

Deci treba dozvoliti da eksperimentišu, da postavljaju pitanja, da otkrivaju svoje ideje. Važno je da se roditelj ne postavlja kao kritičar, da ismejava dete.  Dete će sigurno pogrešiti u nekim svojim idejama, ali je važno da ga roditelj sasluša i preusmeri ako je potrebno. Objašnjenje i činjenice uvek treba potkrepiti  a ne odgovarati detetu „Ja sam stariji, pa valjda bolje znam“. Takvim stavom sputavamo dečiju kreativnost i maštu, ali i smanjujemo njegovo samopouzdanje.

Detetu ne možemo dati talenat, ali možemo kao roditelj uticati na njegovu kreativnost. Svi mi smo u nečemu kreativni, bilo da je to farbanje ograde, krečenje stana i slično.  Kada kuvate, možete dete uključiti i birati jela koje biste mogli zajedno da spremite.

U slučaju da procenite da je potrebno da dete drugačije usmerite, učinite to bez prekora i navedite ga da sopstvenim razmišljanjem dođe do rešenja. Na taj način dete neće imati osećaj da mu je nešto nametnuto, imaće više samopouzdanja i postepeno će razvijati kritičko mišljenje. To će uticati i na detetovu istrajnost, optimizam i sigurnost u sopstvene kapacitete. Imaće fleksibilniji način razmišljanja, više spremnosti da prihvati izazove i rizike, kao i sposobnost da kasnije izlazi iz svoje zone konfora.

Potkrepiti

Dečija kreativnost

Please follow and like us: